Osmdesátá léta: Vlasy, které mluvily hlasitěji než hudba

25. května 2023
Vlasy
0

Osmdesátá léta jsou známa svým specifickým stylem a výrazností, což platilo také pro vlasy muzikantů této éry. Vlasové trendy osmdesátých let byly rozhodně odvážné a extravagantní, což odráželo bouřlivou a experimentální povahu doby. Od punkových irokezů po neuvěřitelně velké a bouřlivé účesy typu "big hair", hudebníci osmdesátých let si hráli s vzhledem svých vlasů, aby vytvořili ikonické obrazy, které byly neodmyslitelně spojeny s jejich hudbou.

Při pohledu na rockové kapely osmdesátých let je těžké ignorovat fenomén "big hair". Kapely jako Bon Jovi, Mötley Crüe a Poison se proslavily nejen svou hudbou, ale také svými velkými, nafouklými účesy. Tyto účesy byly často zdobeny množstvím gelu a laků na vlasy, které vlasy fixovaly do tvaru, a byly zvýrazněny různými příčeskami, jako byly mullety, ofiny nebo culíky.

Na druhém konci spektra byla punková scéna, kde byly vlasy také výrazem osobnosti a postojů. Známé irokezy byly symbolem rebelství a nonkonformity, a byly často barveny do výrazných barev pro další účinek. Hudebníci jako Billy Idol a kapely jako The Clash a Sex Pistols byli představiteli tohoto stylu.

Mezi popovými umělci bylo také mnoho inovativních a odvážných vlasových trendů. Madonna, jedna z nejvýznamnějších popových ikon osmdesátých let, experimentovala s různými účesy, včetně krátkých blond vlasů, velkých, vlnitých účesů a různých typů ofin. Michael Jackson se proslavil svým jedinečným stylem, který zahrnoval jeho ikonické krátké, kudrnaté vlasy.

I hudebníci R&B a hip hopu si hráli s různými vlasovými styly. Kapely jako Salt-N-Pepa a umělci jako MC Hammer se proslavili svými jedinečnými vlasovými styly, včetně asymetrických účesů, dredů a copánků.

Vlasy muzikantů v osmdesátých letech nebyly jen doplňkem jejich vzhledu, byly také prohlášením. Každý styl reprezentoval určitou hudební scénu nebo subkulturu a pomáhal umělcům vyjádřit jejich individualitu a kreativitu. Vlasy byly často stejně ikonické jako hudba, kterou tito umělci vytvářeli.

Dnes mnoho těchto stylů může vypadat zastarale nebo přeexponované, ale v kontextu doby byly symbolem svobody projevu a odvahy být jiný. Byly to roky, kdy se vlasy staly nejen doplňkem, ale také formou uměleckého a hudebního projevu.

Osmdesátá léta byla zlatou érou vlasových experimentů, kdy se zdálo, že neexistují hranice toho, co bylo možné udělat se svými vlasy. Ačkoli mnoho z těchto trendů je dnes považováno za zastaralé nebo kýčovité, jejich odkaz na hudební kulturu osmdesátých let stále trvá. Není pochyb o tom, že vlasy muzikantů osmdesátých let byly a stále jsou neodmyslitelnou součástí jejich identity a hudebního odkazu.

Autor: Jakub Dvořák

Související články

Účesy
0

Brigitte Bardot a její výrazný vlasový objem: Jak na ikonický vzhled

01. října 2023

Brigitte Bardot, jedna z nejvýraznějších sexuálních ikon 60. let, definovala éru s jejím výrazným, objemným účesem a bezstarostným francouzským šarmem. Její vzhled kombinoval prvky innocence s drzostí,...

Účesy
0

Barbra Streisand a její nezapomenutelná fringi: Symbol nezávislé ženy

26. září 2023

V oblasti módy a stylu se objevuje mnoho trendů, které zanechají dočasnou stopu v dějinách. Avšak některé se stávají takřka ikonickými a ztělesňují danou éru. Jednou z takových ikon je Barbra Streisand,...